Balatonbarát kert / Projektindító Meetup

Előadás videók
Balatonbarát kert

A kertünk összefügg a Balatonnal. Nem minden kert van közvetlenül a vízparton, de a Balaton környéki kertek összeköttetésben vannak a tó vízrendszerével és élővilágával. Ami a kertünkben történik, az a tájra, a tájban található vizekre és és azon keresztül a tó élő rendszerére is hatással van.

Fontos-e hogy a kertem hogyan hat a tájra? Mit tehetünk a saját kertünkben a tópart beépítésének a következményei ellen? Mit szeretnék a kertemtől megkapni, mit akarok tenni érte? Akkor szép egy kert, ha látszik, hogy sokat foglalkoznak vele? Milyen kertekre lesz szükség most, hogy itt a klímaváltozás? Lehet-e rendszeres fűnyírás, gyomlálás, öntözés nélkül szép kertet fenntartani?

Mitől balatonbarát egy kert? Mit jelent, hogy természetvédelmi szempontú kertfenntartás? Mit ültessünk és mit ne ültessünk a balatoni kertekbe, szőlőkbe, veteményeskbe? Mit tegyünk, ha van szőlőterületünk, de nem akarunk szőlészkedni? Ha virágos területet szeretnénk, de nem akarjuk folyamatosan gondozni? Ha természetes, kis léptékben művelhető veteményest szeretnénk?

A Balatonbarát kert projekt új szempontokat szeretne adni a balatoni kertek és zöldterületek ültetéséhez, építéséhez, gondozásához, amiket figyelembe véve mindannyian tehetünk a tó és a környék szépségének megóvásáért - és fontos szabályokat, amiket minden kertben be kellene tartani, hogy ne veszélyeztessük a Balaton vizeit és élővilágát.

A június 2-i, paloznaki eseményen a Balatonbarát kert projektet indítottuk útjára a téma szakértőinek segítségével. A meetup során a Balatonbarát kert témáihoz kapcsolódva egy-egy előadó fejtette ki részletesebben a dilemmákat, zöldséges és gyümölcsöskert, szőlőterület és díszkert kialakítás és fenntartásssal kapcsolatban.

Ha nem voltál ott, nézd meg az előadásokat online:

DR. ZLINSZKY ANDRÁS, ÖKOLÓGUS >> 

A kerted összefügg a Balatonnal

Miről szól a Balaton Balatonbarát kert kezdeményezés?

 

DR. CSERVENKA JUDIT, ÖKOLÓGUS, A BFNP MUNKATÁRSA >>

Szépséges szörnyetegek, azaz a térségi specifikus invazív fajok

Milyen invazív fajok veszélyeztetik a régió ökoszisztémáját?

 

DR. BÓDIS JUDIT, BOTANIKUS >>

Engedjük be az őshonos fajokat a kertjeinkbe! 

Miért jó ha reprodukáljuk kertünkben a környékbeli természetes ökoszisztémát? 

 

DR. MAG ZSUZSA >>

Ellenálló erdőkerteket a nyaralókba is? 

Néhány gyakorlati szempont a kivitelezéshez.

 

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS >>

„szakmai szereplők szerepe a természetvédelmi szempontú kerttervezésben”

A BALATORIUM Bázis weboldalt a PAD Alapítvány szerkeszti a BALATORIUM projekt keretében, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt projektje.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém városa a környező régióval közösen nyerte el. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt - melyet a térség városai és regionális szervezetek tulajdonolnak – fejleszti és koordinálja a programot, a megvalósításba bevonva a régió intézményeit, kulturális szereplőit, civil szervezeteit és közösségeit.

A PAD Alapítvány a környezeti igazságosság szemléletével kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és koncepciókat készít, valamint érdekképviseleti, oktatási és társadalmi érzékenyítést célzó művészeti tevékenységeket végez, a szabadonbalaton ökológiai-művészeti platformnak ad otthont.