koncepció

Az ökológiai x kulturális koncepció célja, hogy tisztázza a Balaton és régiójának ökológiai szempontból fontos fogalmi kereteit, meghatározza a súlyponti, a térségre vonatkozó kihívásokat és megalapozza a hozzá kapcsolódó kulturális programsorozat kidolgozását. 

A koncepció kialakítása egy rugalmasan alakuló, az ökológiai folyamatokkal és kihívásokkal foglalkozó tudományterületek képviselőinek és intézményeinek véleményei és a térségi tudás szintézisén nyugvó munka. 

Az ökológiai x kulturális koncepció segít mind a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának (EKF), mind a jövőbeni pályázóknak és résztvevőknek a Balatoni Ökológiai Program szempontjából relevánsnak tartott témák közötti eligazodásban és azok súlyozásában. A 2020 októbere és 2021 januárja között készült szakértői interjúk, kérdőívek és workshopok, asztali kutatás és programalkotói tréningek formájában jöttek létre. A folyamat pontos lépései a weboldal folyamat füle alatt találhatók. 

A Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023) projekt a Balatoni Ökológiai Programján keresztül szeretné támogatni 

  • a Balaton természeti értékeinek és veszélyeztetettségének tudatosítását,
  • a Balaton védelmével kapcsolatos társadalmi konszenzus elősegítését,
  • a Balaton, mint egyedi ökoszisztéma és kultúrtáj nemzetközi pozicionálását,
  • hosszútávon fenntartható ökológiai-kulturális rendezvénysorozat meghonosítását.

Lentebb a koncepció összefoglalója olvasható. A szövegben linkelve találhatók a témához kapcsolódó interjúk és egyéb információk.

RÉSZLETEK ❯❯

A koncepció kidolgozásának kiindulópontja >>

A koncepció születésének lépései >>

A BALATORIUM Bázis weboldalt a PAD Alapítvány szerkeszti a BALATORIUM projekt keretében, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt projektje.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém városa a környező régióval közösen nyerte el. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt - melyet a térség városai és regionális szervezetek tulajdonolnak – fejleszti és koordinálja a programot, a megvalósításba bevonva a régió intézményeit, kulturális szereplőit, civil szervezeteit és közösségeit.

A PAD Alapítvány a környezeti igazságosság szemléletével kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és koncepciókat készít, valamint érdekképviseleti, oktatási és társadalmi érzékenyítést célzó művészeti tevékenységeket végez, a szabadonbalaton ökológiai-művészeti platformnak ad otthont.