BALATORIUM A.I.R. eredményhirdetés/ announcement

BALATORIUM A.I.R.

 

////scroll down for English////

 

Bemutatjuk a BALATORIUM művészeti rezidencia program nyertes alkotóit!

 

2022. május 25-én lezajlott BALATORIUM művészeti rezidencia program zsűrizése.

A pályázatra életkori megkötés nélkül bármilyen művészeti területen vagy médiumban aktív alkotó / alkotópáros benyújthatta jelentkezését.

A rezidencia program célja, hogy a balatoni régióban aktív kutatókkal, szakértőkkel és ökológusokkal való együttműködéseken keresztül a bevont művészek hely- és kontextus-specifikus kutatásokból kiindulva, saját gyakorlatukhoz és módszertanukhoz illeszkedve hozzanak létre új műveket a tudomány és a művészet párbeszédének előmozdításával.

A szakmai zsűri tagjai – Can Togay, Berecz Diána, Bubla Éva, Dr. Reuben Fowkes, Szalipszki Judit – a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának egyeztetésével, a beérkezett 69 érvényes pályázat közül a következő alkotók pályázatát választották ki:

 

Mátyási Péter: Kipusztult növényportrék

Anders Ehlin and Selma Boskailo: The New Liquidity: Underwater Cosmologies

Marie Ouazzani & Nicolas Carrier: Memories of the Lake

 

Mátyási Péter alkotói érdeklődése az elmúlt években az ember és a természet kapcsolata felé fordult. Munkái fókuszában olyan fogalmak állnak, mint a személyes és a kollektív emlékezet, a természet és a kultúra viszonya, a természet reprezentációja és megismerésének lehetőségei és korlátai. A BALATORIUM rezidencia programja keretében Green Wall című sorozatát a balatoni ökoszisztémában meghatározó őshonos és invazív fajok számbavételével folytatja.

Selma Boskailo Berlinben élő bosnyák kurátor, kutató és művész, Anders Ehlin Berlinben élő svéd zeneszerző és hangművész. Az alkotópáros a befogadók figyelmét az édesvizek felszíne alái irányítja: a BALATORIUM rezidencia program keretében egy víz alatti felvételekből összeálló helyspecifikus hangsétát hoznak majd létre, amely művészeti kutatásaikat az akusztikai ökológia immerzív módszertanával ötvözve a Balaton környezeti tájára fókuszál annak érdekében, hogy elősegítsék az édesvízi ökoszisztémák vízi biodiverzitásának megértését. 

Marie Ouazzani és Nicolas Carrier Párizsban élő képzőművészek. Alkotói gyakorlatuk a folyamatos változásban lévő városi tér és a globalizáció szimbolikus tereinek vizsgálatára irányul. A művészpáros a különféle terek és tájak történetéből kiindulva olyan éghajlati fikciókat talál ki, amelyekben a múlt és a jövő egymásba olvad. Ouazzani és Carrier figyelme az ökológiai válság és annak az emberi testekre, növényekre és építészetre gyakorolt hatására is kiterjed. A BALATORIUM rezidencia program keretében megvalósított multimediális installációjukban a tó sérülékenységét, valamint az emberi és nem emberi létezőkkel való kapcsolatát tárják majd fel. Maga a tó lesz a főszereplője az installáció alapjául szolgáló éghajlati fikciónak, a tó kapcsolja majd össze az installációban megjelenő különféle tájakat, tájelemeket, épületeket és intézményeket. 

A pályázat elbírálásakor a zsűri a pályázat szakmai megalapozottságát, a pályázó eddigi művészeti gyakorlatát és szakmai tapasztalatát, a pályázat által felvetett kérdések relevanciáját és a tervezett mű megvalósíthatóságát vették figyelembe.

A kiválasztott alkotók október első felében két hetet tölthetnek el a Balaton Limnológiai Kutatóintézetében. A művészek a rezidencia program alatt az intézet kutatóival elkezdett együttműködésekre épülő új műveket / produkciókat a BALATORIUM kiemelt eseményeként 2023 augusztusában megvalósuló Ökológiai Héten mutatják be.

A rezidencia program második évadára a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának egyik helyszínén 2023 tavaszán kerül sor, szintén nyílt pályázaton kiválasztott alkotókkal, melynek kiírása a nyár folyamán várható.

Gratulálunk a nyertes alkotóknak!

 

////ENG////
 

Introducing the selected artist of the BALATORIUM A.I.R. autumn edition!

On 25 May the jury of ECOC’s BALATORIUM A.I.R. met to select the artists participating in the autumn edition of the program. The members of the professional jury - Can Togay, Diána Berecz, Eva Bubla, Dr. Reuben Fowkes, Judit Szalipszki - with the agreement of the Balaton Limnological Research Institute and the Directorate of the Balaton Uplands National Park, selected the following projects from the 69 valid applications received:

 

Péter Mátyási: Extinct plant portraits

Anders Ehlin and Selma Boskailo: The New Liquidity: Underwater Cosmologies

Marie Ouazzani & Nicolas Carrier: Memories of the Lake

 

The selected artists will spend two research weeks at the Balaton Limnological Research Institute in the first half of October and present new productions based on the collaborations with the institute's researchers at the BALATORIUM Ecology Week of August 2023.

Congratulations to the selected artists and projects!

A BALATORIUM Bázis weboldalt a PAD Alapítvány szerkeszti a BALATORIUM projekt keretében, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt projektje.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém városa a környező régióval közösen nyerte el. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt - melyet a térség városai és regionális szervezetek tulajdonolnak – fejleszti és koordinálja a programot, a megvalósításba bevonva a régió intézményeit, kulturális szereplőit, civil szervezeteit és közösségeit.

A PAD Alapítvány a környezeti igazságosság szemléletével kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és koncepciókat készít, valamint érdekképviseleti, oktatási és társadalmi érzékenyítést célzó művészeti tevékenységeket végez, a szabadonbalaton ökológiai-művészeti platformnak ad otthont.