BALATORIUM MEETUP / Átmeneti terek - vízparti koncepciók

MEETUP

Átmeneti terek - vízparti koncepciók címmel rendhagyó vonat meetup-ot tartottunk októberben. A Balaton déli parti vasútvonalán, egy vonaton megrendezett bejárás keretében a vízparti területek történetéről és funkcióiról volt szó, különböző tudományterületi szempontból.

Az ilyen területeket az építészet átmeneti térnek, az ökológia ökotónnak, vagy szegélynek, az urbanisztika puffertérnek nevezi. Ezeknek a tereknek a funkciói nagyon sokrétűek, mivel ezek biztosítják a zavartalan összeköttetést és átmenetet a különböző jellegű és funkciójú élőhelyek között, amihez szükség van egyedi élővilágra és mikroklímára, amihez az ember területhasználati szokásainak is alkalmazkodnia kell.

meetup

Vonaton tartott előadásában dr. Mateja Kurir építészet teoretikus a témát felvezetve az átmeneti térről mint építészeti jelenségről és annak karakterisztikájáról, a vízparti zóna mint átmeneti tér különlegességéről, a határvonalak problematikájáról beszélt. 

meetup

A Balatonhoz érve a vonaton tartott közös tájkommentájukban dr. Wettstein Domonkos építész és dr. Schleicher Vera etnográfus áttekintették az elmúlt évszázadban végbement épített környezeti változásokat és ahhoz kapcsolódó kulturális és társadalmi interakciókat (leginkább a nyaralónépesség és őslakosság között) a Balaton délipartjára fókuszálva, valamint a társadalmi kölcsönhatásokat, mint az átmenetiség fogalmának időbeli, társadalmi folyamatát.

meetup

A balatonfenyvesi bejárás során dr. Varga Anna, etnobiológus, a parti zónának a hagyományos tájhasználati módjairól, a természetes élőhelyekre gyakorolt változásairól beszélt a fenyvesi parti területek példáján keresztül. 

meetup

dr. Zlinszky András limnológus, térinformatikus, ezen területek ökológiai szerepéről mesélt és mutatta be parti zóna legfontosabb élőlény csoportjait és az azok által fenntartott ökológiai folyamatokat.

A vonat visszaúton pedig az előadók vezetésével kisebb csoportokban beszélgetések zajlottak, ahol strandok funkcióiról és a parti zóna konkrét hasznosítási kérdéseiről folyt vita. 

 

A MEETUP a szabadonbalaton és GUBAHÁMORI közös ötlete alapján, a PAD szervezésében valósult meg, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

 

A BALATORIUM Bázis weboldalt a PAD Alapítvány szerkeszti a BALATORIUM projekt keretében, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt projektje.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém városa a környező régióval közösen nyerte el. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt - melyet a térség városai és regionális szervezetek tulajdonolnak – fejleszti és koordinálja a programot, a megvalósításba bevonva a régió intézményeit, kulturális szereplőit, civil szervezeteit és közösségeit.

A PAD Alapítvány a környezeti igazságosság szemléletével kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és koncepciókat készít, valamint érdekképviseleti, oktatási és társadalmi érzékenyítést célzó művészeti tevékenységeket végez, a szabadonbalaton ökológiai-művészeti platformnak ad otthont.