Bemutatjuk a BALATORIUM művészeti rezidencia program nyertes alkotóit!

BALATORIUM A.I.R.

2022. május 25-én lezajlott BALATORIUM művészeti rezidencia program zsűrizése.

A pályázatra életkori megkötés nélkül bármilyen művészeti területen vagy médiumban aktív alkotó / alkotópáros benyújthatta jelentkezését.

A rezidencia program célja, hogy a balatoni régióban aktív kutatókkal, szakértőkkel és ökológusokkal való együttműködéseken keresztül a bevont művészek hely- és kontextus-specifikus kutatásokból kiindulva, saját gyakorlatukhoz és módszertanukhoz illeszkedve hozzanak létre új műveket a tudomány és a művészet párbeszédének előmozdításával.

A szakmai zsűri tagjai – Can Togay, Berecz Diána, Bubla Éva, Dr. Reuben Fowkes, Szalipszki Judit – a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának egyeztetésével, a beérkezett 69 érvényes pályázat közül a következő alkotók pályázatát választották ki:

 

Mátyási Péter: Kipusztult növényportrék

Anders Ehlin and Selma Boskailo: The New Liquidity: Underwater Cosmologies

Marie Ouazzani & Nicolas Carrier: Memories of the Lake

 

Mátyási Péter alkotói érdeklődése az elmúlt években az ember és a természet kapcsolata felé fordult. Munkái fókuszában olyan fogalmak állnak, mint a személyes és a kollektív emlékezet, a természet és a kultúra viszonya, a természet reprezentációja és megismerésének lehetőségei és korlátai. A BALATORIUM rezidencia programja keretében Green Wall című sorozatát a balatoni ökoszisztémában meghatározó őshonos és invazív fajok számbavételével folytatja.

Selma Boskailo Berlinben élő bosnyák kurátor, kutató és művész, Anders Ehlin Berlinben élő svéd zeneszerző és hangművész. Az alkotópáros a befogadók figyelmét az édesvizek felszíne alái irányítja: a BALATORIUM rezidencia program keretében egy víz alatti felvételekből összeálló helyspecifikus hangsétát hoznak majd létre, amely művészeti kutatásaikat az akusztikai ökológia immerzív módszertanával ötvözve a Balaton környezeti tájára fókuszál annak érdekében, hogy elősegítsék az édesvízi ökoszisztémák vízi biodiverzitásának megértését. 

Marie Ouazzani és Nicolas Carrier Párizsban élő képzőművészek. Alkotói gyakorlatuk a folyamatos változásban lévő városi tér és a globalizáció szimbolikus tereinek vizsgálatára irányul. A művészpáros a különféle terek és tájak történetéből kiindulva olyan éghajlati fikciókat talál ki, amelyekben a múlt és a jövő egymásba olvad. Ouazzani és Carrier figyelme az ökológiai válság és annak az emberi testekre, növényekre és építészetre gyakorolt hatására is kiterjed. A BALATORIUM rezidencia program keretében megvalósított multimediális installációjukban a tó sérülékenységét, valamint az emberi és nem emberi létezőkkel való kapcsolatát tárják majd fel. Maga a tó lesz a főszereplője az installáció alapjául szolgáló éghajlati fikciónak, a tó kapcsolja majd össze az installációban megjelenő különféle tájakat, tájelemeket, épületeket és intézményeket. 

A pályázat elbírálásakor a zsűri a pályázat szakmai megalapozottságát, a pályázó eddigi művészeti gyakorlatát és szakmai tapasztalatát, a pályázat által felvetett kérdések relevanciáját és a tervezett mű megvalósíthatóságát vették figyelembe.

A kiválasztott alkotók október első felében két hetet tölthetnek el a Balaton Limnológiai Kutatóintézetében. A művészek a rezidencia program alatt az intézet kutatóival elkezdett együttműködésekre épülő új műveket / produkciókat a BALATORIUM kiemelt eseményeként 2023 augusztusában megvalósuló Ökológiai Héten mutatják be.

A rezidencia program második évadára a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának egyik helyszínén 2023 tavaszán kerül sor, szintén nyílt pályázaton kiválasztott alkotókkal, melynek kiírása a nyár folyamán várható.

Gratulálunk a nyertes alkotóknak!

A BALATORIUM Bázis weboldalt a PAD Alapítvány szerkeszti a BALATORIUM projekt keretében, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt projektje.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém városa a környező régióval közösen nyerte el. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt - melyet a térség városai és regionális szervezetek tulajdonolnak – fejleszti és koordinálja a programot, a megvalósításba bevonva a régió intézményeit, kulturális szereplőit, civil szervezeteit és közösségeit.

A PAD Alapítvány a környezeti igazságosság szemléletével kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és koncepciókat készít, valamint érdekképviseleti, oktatási és társadalmi érzékenyítést célzó művészeti tevékenységeket végez, a szabadonbalaton ökológiai-művészeti platformnak ad otthont.