Mit tehetek én a Balatonért?

Balaton

A természeti értékek nem egyszerűen egy látványosságot, érdekességet jelentenek a Balaton körül: a tó emberi használatának alapfeltétele a természetes rendszer működése. A Balaton egy érzékeny és összetett ökológiai rendszer, amelyre hatást gyakorolnak a társadalmi, gazdasági, klimatikus folyamatok is. Ezek nem mindegyikét tudjuk egyedül befolyásolni, de rengeteg dolog van, amire hatással lehetünk. Ha fontos neked  a tó jövője, és tenni szeretnél érte, itt van néhány tipp.

Általában véve visszafogottságra, önmérsékletre van szükség. Olyan megoldásokat, szolgáltatásokat kell választani, amelyek kevésbé változtatják meg a tavat és környezetét, mint amennyire a pénztárcánk vagy a jogszabályok azt megengedik.

Kerüld az autós közlekedést!

A Balaton egyik fő problémája a burkolt és beépített felszínek terjeszkedése, és ebben az autós közlekedésnek nagy szerepe van. Rengeteg út épült vagy terjeszkedett, rengeteg új parkolóhelyet alakítottak ki a vízgyűjtőn és a tó közvetlen parti zónájában is. A burkolt felületek megszakítják a természetes élőhely-hálózatot, forró, száraz, az ember számára is kellemetlen területek. A róluk lefolyó víz nem kerül a talajba, azt nem szűrik át a növények, így hirtelen, akár villámárvíz formájában kerülhet a tóba vagy annak befolyóiba. A burkolt felületekről közvetlenül lefolyó vizek tehát fontos forrásai a tóba kerülő tápanyagoknak, szennyező anyagoknak.

Érkezz tömegközlekedéssel, autómegosztóval. Ha autóval jöttél, hagyd az autót a szállás előtt állni, a tó környékén már gyalog, biciklivel,, busszal-vonattal közlekedj. Ha (újra)kezdő kerékpáros vagy, a Magyar Kerékpárosklub honlapján találsz fontos tudnivalókat [https://kerekparosklub.hu/kisokos]. Ha mégis autóval jössz, ne parkolj zöldterületre, tekintsd egyenrangú partnernek a gyalogosokat, kerékpárosokat - ne vedd el a kedvüket. Közlekedj lassan, figyelmesen lakó-pihenő övezetekben, a vízpart és más természetes élőhelyek közelében.

Válassz környezetbarát helyi termékeket!

A mezőgazdaság fontos szennyező a tó vízgyűjtőjén, és a természetes élőhelyek átalakításának egyik legfontosabb oka. A mezőgazdasági területekről lemosódó műtrágya növeli az alga-tömegprodukció kialakulásának kockázatát, a növényvédő szerek nemcsak a szántóföldön hatnak, hanem károsítják a környék növény- és rovarvilágát is. A hagyományos gazdálkodás viszont fenntartja a táj szerkezetét, jellemző élőhelyeit, így számos ritka, védett fajnak is otthont ad. Szerencsére a Balaton körül egyre több a természetbarát gazdaság: borászatok, állattartó gazdaságok, gyümölcsösök, méhészetek. Ezek a termelők gyakran a helyi piacokon árusítanak, vagy a helyi vendéglőket látják el.

Számos olyan gazdaság, vállalkozás van a balatoni régióban, amelyek természetbarát módon állítják elő termékeiket. Ismerd meg őket a piacokon vagy online, találd meg a környékeden őket! Döntsd el, miből szeretnél többet látni a Balaton körül: ha őket támogatod, azzal segíted a helyiek megélhetését, állást foglalsz a természetvédelem mellett és segíted a környezetbarát gazdálkodás terjeszkedését. >>>

Építs visszafogottan, tarts fenn természetbarát kertet!

A beépített területek terjeszkedése a természetes élőhelyek és mesterséges zöldterületek rovására a tó egyik legnagyobb problémája. Amíg a természetes élőhelyek foltjai a beépített területek között összefüggő hálózatot alkotnak, viszonylag kis területeken is meg tud maradni az az élővilág, amely a tájra jellemző, és fenntartja a szükséges ökológiai funkciókat (halutánpótlás, hűvösebb, párásabb mikroklíma, talajvíz-utánpótlás, talaj-regeneráció stb). Az élőhelyfoltok közötti összeköttetésben fontosaka félig természetes élőhelyek, mint a kertek, szőlők, gyümölcsösök, ezek ugyanis átjárhatók az ízeltlábúak, kétéltűek, emberi jelenlétre érzékeny madarak, emlősök számára is. A kertek kialakítása az emberi használat számára is fontos: a nagy fák, a vizes élőhelyek segítenek megelőzni a városi hőszigetek kialakulását, a hagyományos kertek hozzátartoznak a balatoni tájhoz. 

Ingatlantulajdonosként, befektetőként építs tájba, illeszkedő módon. Kerüld a zöldmezős beruházásokat, a természetes vagy mezőgazdasági területek, korábbi kertek, parkok beépítését. Őrizd meg a nádasokat, kis víztesteket, nagyobb fákat. Ültess a tájba illő növényeket, tedd a kertedet az élővilág számára átjárhatóvá. Kerüld a műtrágyázást, a kémiai növényvédelmet. Ne ültess tájidegen, invazív növényeket, viszont ha tudsz, hozz létre kis vizes élőhelyet, kaszálatlan virágos sávot, természetes cserjeszintet. Ne burkolj le újabb talajfelületet. Az esővizet gyűjtsd vagy szikkaszd el a kertben; hacsak lehet, ne vezesd a csatornába. >>> 

Olyan turisztikai szolgáltatásokat, szálláshelyeket válassz, amelyek a Balaton természetes rendszerével való harmóniára törekszenek!

Vannak olyan turisztikai tevékenységek, amelyek nem a tájra jellemzőek, annak átalakításával, vagy "csak" erős zajjal, fénnyel, nagy tömeggel járnak. Ezek hatására a tó emberi jelenlétre érzékeny élővilága visszaszorul, maga a táj pedig elveszti jellegzetességét – már nem a balatoni táj jellemzői, hanem valamilyen általános turistaközpont hangulata fog dominálni. Számos olyan szabadidős tevékenység van, amely annak kellemes, aki részt vesz benne, de a zaj vagy beépítés miatt sok más embert zavar, és az élővilágot is. Tipikus példája ennek a motorcsónak: a csónak utasai élvezik a suhanást a vízen, miközben a zaj és a hullámok akár kilométerekkel arrébb is zavarják a nyaralást és persze a víz, az üledék élővilágát.

A természeti értékek megismerésével, megtapasztalásával támogatod azok megőrzését. Keresd fel a balatoni régió természeti értékeit, járd be a túraútvonalakat, tanösvényeket! Válassz szelíd tevékenységeket, amelyek illenek a tájhoz, annak élőhelyeihez. Egy SUP- vagy kajaktúra is lehet akkora élmény, mint egy motorcsónakos kör, egy kerékpártúra is lehet akkora öröm, mint a motorozás. >>>

Ha horgász vagy, visszafogottan, tudatosan etess, és ne károsítsd a nádast!

A horgászat során használt etetőanyagokkal tápanyagok kerülhetnek a tóba, amelyek hozzájárulnak a vízminőség romlásához. Az etetés a tó tápanyag-terhelésének csak 3-5 százalékát adja, de ez is jelentősen növelheti az alga-tömegprodukciók kockázatát. A javasolt mennyiség horgászonként maximum napi 1,5 kg alacsony foszfortartalmú (növényi eredetű) etetőanyag. A nádasok környéke jó horgászhelyeket rejt, de a nádas károsítását a törvény is tiltja. A vízparti növényzet károsítását a hullámzás és a növények elpusztulása fokozza, így nagy területeken eltűnhet a nádas. 

Olvasd el az etetőanyagod összetevőit (ha nem magadnak kevered), kerüld a magas foszfortartalmú összetevőket, mint például a halliszt vagy a kukorica. Ne etess be többet, mint amennyit a halak elfogyasztanak, ne tedd a tóba a maradékot. Vízminőségi probléma, algavirágzás esetén kerüld az etetést. A halat, amit kifogsz, ne dobd vissza, hanem vidd haza és edd meg, így tápanyagot távolítasz el a tóból. Sem csónaktárolás, sem horgászállás létesítése céljából ne vágd ki a nádast. >>>

Keresd a tudományos alapokon nyugvó információt!

A Balatonnal kapcsolatban sok hír, információ van az interneten, de ezek jelentős része bizonytalan, megalapozatlan vagy egyenesen téves. Néha évtizedekkel korábban elterjedt tévedések jelennek meg újra a sajtóban vagy a  közösségi médiában. Nem várható például a tó "kiszáradása", nem veszélyes a fürdőzőkre a hínár, a tóból közvetlen emberi célra felhasznált  víz csak jelentéktelen mennyiségű. Más problémákhoz képest kisebb jelentőségű a tóba a fürdőzés közben közvetlenül bekerülő tápanyagterhelés, vagy a gyógyszermaradványok problémája.

Olvasd a tó kutatásával közvetlenül foglalkozó szakmai műhelyek közleményeit, kövesd őket közösségi média platformokon! Ilyen például a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park, a Pannon Egyetem, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az MTA-BME Víztudományi Kutatócsoport. Ha a sajtóban vagy a közösségi médiában  Balatonnal kapcsolatos híreket olvasol, ellenőrizd a hír forrását! Olvass ismeretterjesztő szakkönyveket, vegyél részt ismeretterjesztő rendezvényeken, szakmai fórumokon! >>>

Hallasd a hangod!

Helyi lakosként vagy nyaraló vendégként szerepünk van a Balaton jövőjében. Helyi, önkormányzati szinten egy-egy ember is fel tudja hívni a figyelmet fontos ügyekre, és jogosult változtatásokat kezdeményezni - például helyi jelentőségű védett területté nyilvánítást. Fontos, hogy aktívak legyünk azokban a közösségekben, ahova  tartozunk, mint a sportegyesületek, fürdőegyesületek, egyházak, egyéb közösségek. 

Ismerd meg a Balaton természetvédelmével foglalkozó civil szervezeteket, vegyél részt a munkájukban! Legyél ott az otthonodat, nyaralóhelyedet érintő lakossági fórumokon, állj ki a természetes élőhelyek védelméért! Azokban a csoportokban, ahova tartozol (sportegyesület, nyaralóközösség, helyi közösségimédia-csoport) állj ki a természetbarát megoldások mellett! >>>

Beszélgess!

Fontos probléma a tó körül a társadalmi párbeszéd hiánya, az egyes érdekelt csoportok közötti elszigetelődés vagy akár szembenállás. Nobel-díjas kutatások bizonyítják, hogy egy közös erőforrás használata sokkal hatékonyabb, nyereségesebb, ha az érintett érdekcsoportok kommunikálnak egymással. Rengeteg ember számára közös pont, hogy szeretjük a Balatont, de ritkán szólítunk meg olyanokat, akikkel nem tartozunk egy közösségbe.

Beszélgess a Balatonról valakivel, aki egy másik csoportba tartozik, mint te! Ha most jársz itt először, beszélgess helyiekkel; ha horgász vagy, beszélgess hajósokkal! Ismerd meg mások véleményét a Balaton problémáiról,  segíts nekik információt vagy együttműködő partnereket találni!

 

Törekedj a fogyasztásod visszafogására, globális klíma-,biodiverzitás- és szemétlábnyomod csökkentésére!

A tó problémáinak egy része globális probléma: a klímaváltozás, a biodiverzitási krízis, a túlfogyasztás hatásai megmutatkoznak a Balatonon is. Ha törekszel a környezetbarát életmódra, azzal nem csak általánosan a Földnek, hanem a saját otthonodnak is jót teszel. A legfontosabb célok az energiatakarékosság, a fosszilis tüzelőanyagok (kőolaj, földgáz) használatának visszafogása a fűtésben és a közlekedésben, a környezetbarát, elsősorban növényi alapú és helyben termelt ételekre építő táplálkozás, a csökkentésre fókuszáló hulladékgazdálkodás, az új cikkek vásárlásának visszafogása. >>>

Cserébe a Balaton új oldalát fogod megismerni: egy tájat, egy élő rendszert, ahol már nem csak néző vagy, hanem szereplő. Ha részt veszel a Balaton megóvásának feladatában, új barátokat, új közösségeket találhatsz. A szelíd turizmus, a helyi értékek megismerése új élményekkel, tapasztalatokkal gazdagít. Ha vigyázol a Balatonra, nem csak vendég vagy, hanem otthon vagy a tájban, a tájhoz való kötődés új módját tapasztalhatod meg.

A BALATORIUM Bázis weboldalt a PAD Alapítvány szerkeszti a BALATORIUM projekt keretében, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt projektje.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém városa a környező régióval közösen nyerte el. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt - melyet a térség városai és regionális szervezetek tulajdonolnak – fejleszti és koordinálja a programot, a megvalósításba bevonva a régió intézményeit, kulturális szereplőit, civil szervezeteit és közösségeit.

A PAD Alapítvány a környezeti igazságosság szemléletével kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és koncepciókat készít, valamint érdekképviseleti, oktatási és társadalmi érzékenyítést célzó művészeti tevékenységeket végez, a szabadonbalaton ökológiai-művészeti platformnak ad otthont.