SLOWWALK 2023 - lassú tájbejárások

slowwalk

Megjelent a SLOWWALK összefoglaló videója!

A SLOWWALK csendes állásfoglalás. Arra ösztönöz bennünket, hogy újfajta figyelemmel forduljunk a balatoni ökoszisztémák felé – hogy ne csak azt tárjuk fel, az ember hogyan formálja a tájat, de azt is, a táj az emberre hogyan hathat vissza.

Mi a mi szerepünk? Mit jelent a mi jelenlétünk?

sw4

A lassú tájbejárás a Balaton-felvidék ökológiai hálózatainak egyes kulcshelyszínét érinti: a beépített és a nádasos tópartot, a horgászstégeket, a fás legelőt, az őstölgyest.

Együtt fedezzük fel a táj egyedi jellemzőit és ökológiai vonatkozásait a séták vezetőivel: művészekkel, designerekkel, pszichológusokkal, filozófusokkal és biológusokkal. 

Közösen kapcsolódunk a tájhoz és osztjuk meg tudásunkat arról, hogy milyen lenyűgöző, komplex, nagylelkű és törékeny az ökoszisztémánk. 

A lassulás összpontosított figyelemmel párosul: Tapintunk. Hallunk. Látunk. Ízlelünk. Szimatolunk. Érzünk. Perspektívát váltunk.

sw6

Hangban elevenítjük meg a parazitafajták neveit.

Feltérképezzük a mesebeli Peloton-réten felbukkanó információmorzsákat.

Virágként kapcsolódunk rá a föld alatti gombafonalhálózatra, cukrokat, fehérjét és tudást cserélünk.

sw3

Kihegyezzük a fülünket a nádas hangjaira. A horgászladikból hahotázás szűrődik ki, aztán békák brekegnek. Valami csobban. Beszivárog a balatoni esték zsivaja. Összerezzenünk a pásztorbot kolompjára. Úgy vonulunk a legelőn álló nagy fa árnyékába, mint a nyáj, ami áttapossa a földet és telekhatárokon át viszi a bundákon utazó magokat.

sw5

Felfüggesztjük berögződéseinket és kisétálunk a tájba. Hol van ez az itt? Milyen kereten keresztül nézünk és mire fókuszálunk? Felélesztjük a kíváncsiság zónáit.

Együtt hangolódunk rá a balatoni tájra, a térség legfontosabb ökológiai folyamataira, jelenségeire.

sw1

Idén is több sétával készül a SLOWWALK programsorozat.

SLOWWALK VIDEÓ - YOUTUBE >>

A BALATORIUM Bázis weboldalt a PAD Alapítvány szerkeszti a BALATORIUM projekt keretében, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt projektje.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém városa a környező régióval közösen nyerte el. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt - melyet a térség városai és regionális szervezetek tulajdonolnak – fejleszti és koordinálja a programot, a megvalósításba bevonva a régió intézményeit, kulturális szereplőit, civil szervezeteit és közösségeit.

A PAD Alapítvány a környezeti igazságosság szemléletével kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és koncepciókat készít, valamint érdekképviseleti, oktatási és társadalmi érzékenyítést célzó művészeti tevékenységeket végez, a szabadonbalaton ökológiai-művészeti platformnak ad otthont.