Strandlegelők - SLOWWALK

strandlegelők

Hol van a jószágok helye a tájban?

A Balatoni régió természeti, kulturális értékeinek meghatározó része a legeltető állattartás, amely az utóbbi évszázad során jelentősen átalakult és visszaszorult. 

A tó vízpartja nem is olyan régen jószágok és emberek találkozási helyei is voltak, aminek az emlékét már csak régi fényképek, festmények és korabeli visszaemlékezések őrzik. Mára a vízpart a vadon élő állatok számára is csak kevés helyen hozzáférhető, a jószágok számára viszont egyáltalán nem.

 

lovak fürdetése

 

A szabadonbalaton csapata, dr Varga Anna etnobiológus és a Salföldi Kopjások június második felében Strandlegelők címmel SLOWWALK - lassú tájbejárást szerveztek: a séta Kővágóörs és Szepezd között a táj átalakulását kísérte végig lovakkal együtt, felelevenítve jószágok lehajtását a tó partjára, erdőn, mezőn, településeken, vasúti síneken át, és végtelenített a területeket elválasztó kerítések mellett, hogy sok év után először újra a vízpartra érve a jószágok is fürödhessenek a Balatonban. A néhány órás performansz-séta a Balaton és az állattartás kapcsolatát vizsgálta a strandok és legelők kultúrtörténeti és ökológiai kapcsolódásain keresztül. 

 

slowwalk strandlegelők

 

A SLOWWALK séta sorozata egy csendes állásfoglalás. Arra ösztönöz, hogy újragondoljuk tájjal való kapcsolatunk, megvizsgáljuk az emberi beavatkozások tájátalakító következményeit, lássuk a tájak felszabdalásának ökológiai kockázatait, és átélhessük a megmaradt természetközeli élőhelyek védelmének fontosságát. 

Az esemény videója a YouTube-on >>

 

lófürdetés szepezd

 

Nagy köszönet az együttműködésért a Salföldi Kopjásoknak és Balatonszepezd Önkormányzatának az esemény befogadásáért.

Fotó: Simon Zsuzsi/szabadonbalaton

Videó: Ofner Gergely/szabadonbalaton

 

lovak fürdetésre átemenetileg kijelölt hely

A BALATORIUM Bázis weboldalt a PAD Alapítvány szerkeszti a BALATORIUM projekt keretében, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt projektje.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém városa a környező régióval közösen nyerte el. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt - melyet a térség városai és regionális szervezetek tulajdonolnak – fejleszti és koordinálja a programot, a megvalósításba bevonva a régió intézményeit, kulturális szereplőit, civil szervezeteit és közösségeit.

A PAD Alapítvány a környezeti igazságosság szemléletével kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és koncepciókat készít, valamint érdekképviseleti, oktatási és társadalmi érzékenyítést célzó művészeti tevékenységeket végez, a szabadonbalaton ökológiai-művészeti platformnak ad otthont.