kiindulópont

Mi az, hogy ökológiai x kulturális koncepció?

Az ökológiai x kulturális megközelítés a természeti környezet tudományos és megfigyelésekre épülő tényeivel, és a tágan értelmezett kulturális - fenntartható társadalmi-kulturális - gyakorlatok találkozási területeivel foglalkozik. Az x a két dimenzió szinergiájára utal, amelyek mind a gyakorlatban, mind szimbolikusan egymással kölcsönhatásban léteznek.

 

ökológiai x 

Tudományos tényeken, megfigyeléseken alapuló, a térség természeti környezetét és annak az ember számára való fontosságát mutatja be. Előtérbe helyezi az ökoszisztéma-szolgáltatások fontosságát az élhetőség és a tájkarakter szempontjából. 

 

x kulturális 

Tágan értelmezve társadalmi-gazdasági gyakorlatok összessége, amelyben a gazdasági, fenntarthatósági, megélhetési és életminőségi kérdések mellett alapvető szempont az eddigi, kultúrtájhoz köthető tudás értelmezése és újraértelmezése, a kialakítandó kezdeményezések tájba illeszkedése, ezzel a régiós identitás alakításának támogatása, valamint a tájkarakter éghajlatváltozáshoz való adaptációs lehetőségeinek feltárása. 

 

Az ökológiai x kulturális koncepció segít mind a VEB 2023 csapatának, mind a jövőbeni pályázóknak és résztvevőknek a Balatoni Ökológiai Program szempontjából relevánsnak választott témák és megközelítések közötti eligazodásban.

 

Balaton Ökológiai Fesztivál

 

A Balaton, a tó és a táj olyan természeti adottság, amely minden magyar ember számára meghatározó értéket képvisel. Hatalmas népszerűségéből is következik sebezhető ökológiai egyensúlya. Épségének megőrzése mindannyiunk felelőssége.

Célunk egy olyan szakmai és kulturális programsorozat létrehozása, amely a „Balaton hangjaként”  nemzeti kincsünk érdekeit képviselő széleskörű együttműködő platformot teremt.

További információ 

 

szabadonbalaton

 

A szabadonbalaton egy olyan ökológiai szemléletű kulturális platform, amely a Balaton régió természeti-kultúrtáji adottságaira és folyamataira, fenntartható és klímaadaptív tájhasználati lehetőségeire reflektál ökológiai, művészeti, társadalomtudományi, technológiai-műszaki és gazdasági szempontok együttes figyelembevételével.

A szabadonbalaton ökológiai-művészeti projektjei a Balatonnak és régiójának ökológiai igényeire és kihívásaira, valamint az ezzel kapcsolatos szemléletváltás szükségességére hívják fel a figyelmet 2019 óta. 

További információ

 

 

 

A BALATORIUM Bázis weboldalt a PAD Alapítvány szerkeszti a BALATORIUM projekt keretében, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt projektje.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém városa a környező régióval közösen nyerte el. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt - melyet a térség városai és regionális szervezetek tulajdonolnak – fejleszti és koordinálja a programot, a megvalósításba bevonva a régió intézményeit, kulturális szereplőit, civil szervezeteit és közösségeit.

A PAD Alapítvány a környezeti igazságosság szemléletével kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és koncepciókat készít, valamint érdekképviseleti, oktatási és társadalmi érzékenyítést célzó művészeti tevékenységeket végez, a szabadonbalaton ökológiai-művészeti platformnak ad otthont.