Nemzetközi jó példák komplex környezeti nevelés projektekből

Fotó: Victoria Tomaschko

Komplex,  nagy méretű projekt Angliából az Eden projekt, mely egy elhagyott bánya revitalizációjából nőtte ki magát a világ egyik legsikeresebb környezeti nevelési projektjévé 25 év alatt. A hatalmas méretű komplexumban ökológiai kutatási projektek is futnak. 

Eden project

The Eden Project is a visitor attraction in Cornwall, England, UK. Inside the two biomes are plants that are collected from many diverse climates and environments. The project is located in a reclaimed china clay pit, located 2 km from the town of St Blazey and 5 km from the larger town of St Austell. More information

 

A Raumlabor csapatának egy nagy projektje a Floating University, mely az egykor működő Tempelhof reptéren található. A projekt központi eleme a víz, annak szerepe és körforgása a városi rendszerben. A több részből összeépült létesítmény rendkívül széles spektrumon mozog az Artist in residency programoktól kezdve a kísérletezési projektekig, de az egyik legfontosabb átfogó eleme a környezeti nevelés. 

Fotó: Daniel Seiffert

In 2018, Floating University Berlin was initiated by Raumlabor as a temporary inner-city laboratory for collective, experiential learning and transdisciplinary exchange. The site was designed in the early 1930s as a rainwater retention basin to serve the Tempelhof airfield and adjacent avenues, and it remains today as a fully functioning infrastructure. Having being closed off to the public for over 60 years, a diverse range of animals, plants and algae have taken root and given birth to a unique landscape: a man-made environment reclaimed by nature where polluted water coexists with the relatively new presence of this pedagogical experiment, forming a natureculture or a third landscape. More information

 

A Sondar projekt egy 4 országos együttműködési projekt volt a Duna régióban. Az osztrák, magyar, cseh és szlovák partnerekkel megvalósult nemzetközi programban a talaj volt a központi téma, annak védelme, szerepének tudatosítása és a környezeti nevelés általi szemléletformálás.

Fotó: Kobrizsa Ádám

It is the aim of the SONDAR project (Soil Strategy Network in the Danube Region) to establish a network of increasing responsibility for soil: between science and practice, between administration and users of land, between education, arts and the entire population. It is a matter of implementing measures and initiating processes, which can subsequently develop further successfully in other regions and countries. The effect of the project examples shall become relevant to the entire Danube region, and after termination of project they shall lead to the development of strategies for a continuation of activities. The measures taken by the partners are aimed at showing quantitative and qualitative soil conservation through demonstration of best-practice examples. More information

Fotó: (1) Victoria Tomaschko, (3) Daniel Seiffert

A BALATORIUM Bázis weboldalt a PAD Alapítvány szerkeszti a BALATORIUM projekt keretében, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt projektje.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém városa a környező régióval közösen nyerte el. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt - melyet a térség városai és regionális szervezetek tulajdonolnak – fejleszti és koordinálja a programot, a megvalósításba bevonva a régió intézményeit, kulturális szereplőit, civil szervezeteit és közösségeit.

A PAD Alapítvány a környezeti igazságosság szemléletével kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és koncepciókat készít, valamint érdekképviseleti, oktatási és társadalmi érzékenyítést célzó művészeti tevékenységeket végez, a szabadonbalaton ökológiai-művészeti platformnak ad otthont.