Zöld és fenntarthatósági kezdeményezések korábbi Európa Kulturális Fővárosainak programjaiból

Fotó: https://www.matera-basilicata2019.it/en/programme-2019/themes/reflections-and-connections/1368-blind-sensorium.html

A 2023-as EKF egyik különlegessége, hogy a Brexit miatt egyedül maradt Veszprém, így több évtizedes gyakorlatot megszakítva nem lesz régebbi tagországból "testvérvárosa". De ahogy már több korábbi nyertes város (Marseilles és Provance, Essen és a Ruhr-vidék) megtette, hogy a tágabb régiójával együtt viselték a kulturális főváros címet, 2023-ban Veszprém a Balaton-régióval vág neki az ünnepi évadnak. Ez jó lehetőséget ad arra, hogy egy páratlan természeti kincs és környezete legyen akár több éven keresztül a fókuszban és a sérülékeny, folyamatosan alakuló Balaton és közvetlen régiójának az ökológiai rendszere is a program egyik központi témája lehessen.

A koncepció kidolgozásának egyik része az elmúlt évek Európa Kulturális Fővárosainak programjaiban és vállalásaiban megjelenő zöld/környezetvédelmi/ökológiai szemlélet vizsgálata volt. Az elemzésekből látszik, hogy bár az utóbbi évek győztes városainak programjában szerepelnek fenntarthatósági, klíma és zöld témájú projektek, konkrét megközelítésében is ökológiai témájú projekteket nem találtunk. Ezzel együtt alábbiakban pár megvalósult kezdeményezés az elmúlt évek győztes városainak programjaiból. 

 

Rijeka Európa Kulturális Fővárosa 2020 egyik központi témája a víz volt, mely egyfajta gondolati hátteret adott a programsorozat felépítéséhez. A programok egyik zöld vonatkozású nagyobb szabású projektje a The Festival of Sustainability volt 2020. szeptember 18-19-én. A két napos programon a mindennapi önellátás témakörében szerveztek foglalkozásokat és szakmai előadásokat. A természetes anyagok használata, kertészkedés, főzés, természetben termett ehető növények, gyümölcsaszalás, szappankészítés, varrás jelentek meg a workshopok témái között.

Rijeka Cultural Capital of Europe 2020

The Sustainability Festival, a project implemented by the Rijeka Transitional Initiative, is realised with the support of the Civic Initiative participatory programme, as part of the Rijeka 2020 – European Capital of Culture project. More information

2019-ben az olasz Matera egyik programja Armin Linde fotográfus Blind Sensorum, az antropocén paradoxona című kiállítása volt, mely egy 10 éves művészeti-kutatása az emberről és a klímáról. 

Fotó: digicult.it

"Blind Sensorium", is a survey conducted by photographer and filmmaker Armin Linke on what Nobel prize winner Paul Cruzen called "the anthropocene", the geological era in which man becomes the creator of geographical and climatic changes that have shaped our planet, for better or for worse. More information

2018-ban Európa Kulturális Fővárosaként a holland Leeuwarden egy, a várostól 12 kilométerre lévő, elhagyott farmot élesztett fel Farm of the world néven, ahol az új és fenntartható vidéki élet formáit kutatta. 

Fotó: farmoftheworld.nl

Farm of the World is a cultural project, initiated by visual artist Claudy Jongstra for Leeuwarden European Cultural Capital 2018, that focuses on exploring new and sustainable futures for the countryside. The centre of the project is a farm in Húns, a tiny village in Friesland. By bringing in designers, artists, architects and artisans from all over the world to work together with local resources, new techniques and old crafts, the Kreake becomes a production farm again – but this time, as an example of how creativity and cooperation can bring life to a formerly abandoned rural farm. More information

 

Fotók:
(1) matera-basilicata2019.it
(2) digicult.it
(3) farmoftheworld.nl

Az itt felhozott példák az ökológiai x kulturális koncepció asztali kutatási részéből lettek kiválogatva.

 

A BALATORIUM Bázis weboldalt a PAD Alapítvány szerkeszti a BALATORIUM projekt keretében, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt projektje.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém városa a környező régióval közösen nyerte el. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt - melyet a térség városai és regionális szervezetek tulajdonolnak – fejleszti és koordinálja a programot, a megvalósításba bevonva a régió intézményeit, kulturális szereplőit, civil szervezeteit és közösségeit.

A PAD Alapítvány a környezeti igazságosság szemléletével kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és koncepciókat készít, valamint érdekképviseleti, oktatási és társadalmi érzékenyítést célzó művészeti tevékenységeket végez, a szabadonbalaton ökológiai-művészeti platformnak ad otthont.