SLOWWALK 2023 Open Call

Lassú tájbejárás

A szabadonbalaton nyílt felhívásban keresi együttműködő partnerét a SLOWWALK - lassú tájbejárás 2023-as eseménysorozatához, melyek a BALATORIUM projektek keretein belül valósulnak meg. A pályázatra bármely területen vagy médiumban alkotó művészek, szakemberek jelentkezhetnek.

lassú tájbejárás - slowwalk

A SLOWWALK eseménysorozat tudatunkat és érzékelésünket kiélesítve arra ösztönöz bennünket, hogy újfajta figyelemmel forduljunk a balatoni ökoszisztémák felé – hogy ne csak azt tárjuk fel, hogy az ember hogyan formálja a tájat, de azt is, hogy a táj az emberre hogyan hathat vissza. A program keretében megvalósuló események többféle formátumot ölthetnek: 2022-ben a performativitás, a részvételiség, a lassulás, és az ökológiai tudatosság jelszavai alatt dolgoztak ki koncepciókat a felkért alkotók.* A séták általában kis csoportokban, egy vagy két turnusban valósulnak meg az alkotók vezetésével, akár egyhelyben, akár egy útvonalat követve.

 

A 2023-as Open Call keretében a következő kerettémákhoz illeszkedő koncepciókat várunk:

 

 1. Fény- és zajszennyezés a Balatonnál (éjszakai égbolt, rovarok, madarak, természetes és mesterséges, napközbeni és esti hangok) 
 2. Tájba illő és tájidegen épületek vagy turisztikai tevékenységek kontrasztja (balatoni városok, új és régi tájelemek, beépítettség)
 3. A horgászok világa és az ő ökológiai tudásuk, a balatoni horgászathoz kapcsolódó téveszmék
 4. A Balaton vízminőségéhez, különböző vizek találkozásához (pl. Kis-Balaton, Zala-torkolat), azoknak az élővilágához vagy a túlszabályozott vízszinthez kapcsolódó témák

 

Helyszínek:

 • Örvényes és környéke
 • Tihany és környéke
 • Alternatív helyszín is javasolható (a Balaton-felvidéken és a Balaton vízgyűjtő területén)

 

Lehetséges megvalósítási időpontok (a sétának min. egyszer kell megvalósulnia):

 • 2023 június
 • 2023 augusztus

 

Jelentkezési határidő: 2023. február 28. (éjfél)

 

Pályázók köre: nyitott, bármilyen médiumban és területen aktív, magyarországi bázisú alkotók, alkotópárosok, csapatok 

 

Amit biztosítunk:

 • utazási költség: a SLOWWALK helyszínére és vissza belföldön két alkalommal
 • anyagköltség (projektenként maximum 50.000 Ft)
 • 150.000 Ft honorárium (számla ellenében, az alkotók számától független, fix díjazás)
 • a szabadonbalaton szakmai csapatának kurátori és produkciós közreműködése, a kutatói és alkotói folyamat támogatása 
 • az elkészült SLOWWALK bemutatása a 2023-as BALATORIUM programsorozat keretében
 • az elkészült SLOWWALK dokumentációja

 

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

 • legfeljebb két A4 oldal terjedelmű szakmai önéletrajzot (név, állandó lakcím, emailes és telefonos elérhetőség, szakmai tanulmányok, kiállítások, projektek, szakmai elismerések, stb.)
 • digitális portfóliót, mely a pályázó válogatott munkáit tartalmazza (pdf formátumban, max. 10 MB)
 • legfeljebb két A4 oldal terjedelmű szakmai tervet, amelyben a pályázó felvázolja, hogy milyen programot tervezne a SLOWWALK programsorozat keretében, melyik kerettémához kapcsolódna, hány fő tudna részt venni az eseményen, angolul beszélő érdeklődők számára is lehetséges-e a részvétel (nem elvárás), illetve hogy melyik megvalósítási időtartamot preferálja (2023 június vagy augusztus)
 • A pályázati dokumentumok vagy az e-mail szövege tartalmazza ezt a nyilatkozatot: “Én …. nyilatkozom, hogy a pályázatra benyújtott adatokat a felhívás kiírói, a VEB2023 EKF (VEB 2023 Zrt.) és a PAD Alapítvány kezelheti, a pályázat szervezésében résztvevő munkatársak megismerhetik.”

 

A pályázatot e-mailben kérjük benyújtani a balatorium.residency [at] pad.network címre, a pályázat benyújtása ingyenes.  

A pályázat beadásának határideje: 2023. február 28. (éjfél), a pályázati eredményről március 10-ig értesítjük a jelentkezőket. A pályázatokat a BALATORIUM csapata bírálja el.

 

A pályázati támogatás és az együttműködés részleteiről a szervezők a nyertes pályázóval külön megállapodást kötnek. A pályázók elfogadják, hogy a részvétel feltételeit a szervezők indokolt esetben megváltoztathatják.

 

A 2022-ben megvalósult SLOWWALK eseményekről további információ itt érhető el:

https://bazis.balatorium.hu/bejegyzes/barannya-magga-kove-valni-elstartolt-slowwalk-elso-kiadasa

https://bazis.balatorium.hu/bejegyzes/mit-jelent-tajba-lassulni

 

A SLOWWALK a szabadonbalaton eseménysorozata, amely a BALATORIUM projekt keretében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg. 

 

lassú tájbejárás - slowwalk

A BALATORIUM Bázis weboldalt a PAD Alapítvány szerkeszti a BALATORIUM projekt keretében, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa egyik kiemelt projektje.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém városa a környező régióval közösen nyerte el. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt - melyet a térség városai és regionális szervezetek tulajdonolnak – fejleszti és koordinálja a programot, a megvalósításba bevonva a régió intézményeit, kulturális szereplőit, civil szervezeteit és közösségeit.

A PAD Alapítvány a környezeti igazságosság szemléletével kutatásokat, szakpolitikai elemzéseket és koncepciókat készít, valamint érdekképviseleti, oktatási és társadalmi érzékenyítést célzó művészeti tevékenységeket végez, a szabadonbalaton ökológiai-művészeti platformnak ad otthont.